22 Nisan 2008 Salı

RYD TÜRKÇE ÇALIŞMA KURULU

Reklam Yaratıcıları Derneği'nin Türkçe çalışmaları, Türkçe Çalışma Kurulu tarafından yürütülmektedir. RYD üyesi olanlar ve Türkçe Çalışma Kurulu'nda bulunmak isteyenler turkce@ryd.org.tr adresine başvurabilirler. RYD üyesi olmayanlar ise çalışma kuruluna destek amaçlı kurulda bulunabilirler. RYD Türkçe Çalışma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ayşe Demirtaş Tüzel, Mustafa Yozgat, Gökmen Maydos, Baki Kara, Bülent Fidan, Erkan Belen, Erkan Tahhuşoğlu, Emre Kaplan ve Necmi Yalçın.

Türkçe Çalışma Kurulu görev ve çalışmaları:

- RYD Türkçe Kampanyası:
1999 yılında yapılan Türkçe kampanyası (Necmi Yalçın, Merih Akoğul, Hatice Ekşi)
2005 yılında yapılan Türkçe kampanyası (Bülent Fidan, Baki Kara, Emre Kaplan)
2008 yılında yapılacak ve çalışmaları süren Türkçe kampanyası (Türkçe Çalışma Kurulu)

- RYD Türkçe Bilgi Blogu
2008 yılında açılan Türkçe Bilgi Blogu. RYD Türkçe kampanyalarının duyurusu, Türkçe üzerine yazılar, Türkçe kitap kaynakları listesi oluşturulması, Türkçe ile ilgili bilgiler ve Türkçe konusunda makalelerin bir araya toplandığı öncelikle reklamcılara yönelik bir kaynak oluşturmak.

- RYD Türkçe Söyleşileri
RYD 1999 yılından itibaren TÜYAP Kitap Fuarı çerçevesinde kendi adına ya da başka kurum ve kişilerle her yıl Türkçe üzerine söyleşiler yapmaktadır. RYD'nin gerçekleştirdiği ve katıldığı bu söyleşiler özellikle fuara katılanlar tarafından büyük ilgi ile izlenmektedir.
2005 yılında başlayan ve 2007 yılında sonlandırılan Dilinizden Utanmayın kampanyasının başladığı günden itibaren pek çok ilk ve orta öğretim okulunda ve üniversitelerde hem kampanya hem de Türkçe üzerine sürekli söyleşiler yapıldı ve davet üzerine RYD bu söyleşilere katılmaya devam ediyor. Söyleşilerde Türkçenin geldiği konumu, mesleğimizdeki önemini, kampanyalarımızı ve Türkçenin önemi tartışılıyor.

- RYD Türkçe Araştırmaları
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi temelinde, Sayın Ferruh Uztuğ yönetiminde reklamlarda Türkçenin kullanılması üzerine geniş çaplı bir araştırma projesi oluşturuluyor.


- RYD Türkçe Yayınları
RYD, yayın markaları Beslenme Saati Kitapları ve Fikir Kitaplığı serilerinde Türkçe kitapları da yayınlama kararı almıştır. RYD'ye yayınlar konusunda destek veren kurum Propedia yayın Grubu'nun Bamm markasıdır.


- Sektör Türkçe Araştırması
RYD, sektörde Türkçeyi yanlış kullanan kurumları uyarma kararı almıştır. Bu nedenle uzun süredir, insan kaynakları terimlerinden başlayarak Türkçe terimlerin kullanılmasını sağlamaya çalışmaktadır.


- Diğer kurumlarla ilişkiler
RYD, Dil Derneği ve Türk Dil Kurumu ile ortak çalışma kararı almıştır.




Hiç yorum yok: